Saturday, May 9, 2009

Modifikasi Yamaha Fz150i


Modifikasi Yamaha fz aku iniaku mulakan dengan penambahan fering di lampu depan.fering ini aku beli kat sentul dengan harga rm 520..ada orang kata ini fering motor rd..ahh,,,x kisahlah asal bleh masuk..heheh..bukan aper,klau aku x letak fering ni mcam ada yang x kena..mcm motor x cukup sifat jer..yer lah kita kena tau jugak konsep motor ni adalah naked biked so memangla bogel kesemuanya...

Selepas itu untuk mencukupkan sifatnya(kita pakaikan ia seluar dalam) hehehhh..ataupun engine guard..haaa...barula x Nampak enjin tu...yang ini aku beli dalam harga 130 siap cat..memang kedaitu yang cat..klau korang nak tau...cat yang disembur pada motor ni adalah cat yang berkualiti..pernah sekali tu aku pi kedai cat..nk cat full firing nie..”tauke ini fering kasi cat”...haiya..ini cat manyak bagus Ooo...u tengok ala lapisan minyak..”berapa rega tauke.”..ini haa mau 6rtus..ooo...fuhh..bleh tahan...dalam hati aku...dengan x percayanya aku pi sendiri kdai bancuh cat kat klang...memang diperakui cat ni memangla mahal...so korang jganla gatal2 nak tukar cat..upgrade colour x per,jgan downgrade...heheh..nanti kena gelak..

Bahagian tayar aku ada ubah jugak spesifikasinya..aku tukau yang besar ckit...tayar blakang aku pakai tayar standart tzm (IRC 90/110)..depan plak aku pakai 90/80...gandingan 2 tayar ni memang best...bila pakai tayar besarni stabil bila jlan lurus danconfident ckit nak lap.. lap baik punya..sampai cecah lutut...heheh..

Next projek,maybe aku nak pasangkan rear disc brake..insyallah..klau ada rezeki yang lebih,ongkos yanglebih..aku nak sarungkan disk brake 125Z pulak...yela sekarangni x mcm zaman bujang aku dulu..pandai2la seimbangkan family dan dunia permotoran..hehehh...ingt kita kena adil..manusia dan material...

.

Model Asal....




Full firing Pertama.Tak jadi pasang.Jual balik kat mudah.com.


Memasang Windshield Givi..nampak jer mcmni..bleh tahan jugak harganya.Harga area rm520..



Sampan Vixion dari indonesia..



Inilah hasilnya..Motor nampak mantap dan cukup sifat.



Maybe my future Modification.hahahah...Ada duit lebih i will be order full firing yamaha YZFR15 from india.




6 comments:

fLaTrOn_mINd on May 11, 2009 at 2:26 PM said...

gmbr last tu cun!!!
klo leh wat mcm tu mmg smart ah!!

AdlieNa on May 25, 2009 at 11:05 AM said...

SALAM...
blh tau tak kat mane dapatkan vixian 2 ar...
sy berminat nak pakai jgk 2...

tahsil_azam on November 23, 2009 at 12:01 PM said...

askum.nizam, aku tgok ko punye FZ mmg mantapplah!aku pun ada FZ baru angkat bulan ni.

konsep yg aku suka pd FZ ni adalah - "Selesa, ringan, jimat dn laju(dari motocupla...Kira cukupla semua!".Pakai tak pening kepala.

tp aku sependapat dgn ko pasal moto ni mmg perlu kena add up(modify).terutama pasang firing& cermin.

so aku ada beberapa soalan nk tanye kat ko ttg bab modifikasi ni.harap boleh tolong bg pndangan ;

1)modal RM520 = Firing full set,(cermin atas lampu dn firing bwh).ko beli kat mana?siap pasang ke?

2)ko ada ushar tk set yg sama kat kedai spare part area kl-jln ipoh? @tpt lain.

3)bila ko dah pakai full firing set ni ada rasa tak perbezaan kelajuan.-geseran angin mesti dah kurang.

harap dpt bantu aku.terima kasih.

azam@cyberjaya

NiZamSaMat on January 11, 2010 at 9:04 PM said...

adliena:.Sampan @engine protection skrang ni dah ada dijual sparepart yang berdekatan..

Tahsil:Memang terasa bila dah pakai firing nie..rintangan angin dapat dikurangkan drpd kena terus pada penunggang.

lang aka nwa on February 21, 2010 at 5:51 AM said...
This comment has been removed by the author.
lang aka nwa on February 21, 2010 at 5:53 AM said...

Sampan tuer berape harga bro?

Windshield tue meme RM520 ka??? agak mahal tue