Wednesday, March 11, 2009

My new yamaha FZ150i


Berbulan-bulan aku mengumpul duit untuk membeli sebuah motor...Bermula dengan servey dari internet,majalah sehingglah ke kedai...maklumlah.ingin mencari maklumat yang tepat tentang ciri2 sebuah motor yang bagus..
Pada Awal 2009,semasa aku hendak membeli 135lc,ternampak motor naked style disebelahnya..Wah cun nie...Tak jadi aku booking Lc..Balik rumah..search internet tengok forum fz150i..tanya pendapat dan pengalaman penggunannnya...semua ok...jimat minyak..injection lagi...laju..ber cc besar dari yang biasa...Cutting body nya pulak mcm motor ala2 naked hongkong..
Pada tarikh 25.2.09 aku telah membeli YAMAHA 150Zi...hahahha...orang 1st kat area sini yang memakai motor nie..pakcik tua pun berkenan..Nak,boleh pakcik pinjam..motor aper nie nak..berapa belas ribu...Ramai yang menyangka motor ini buatan kawasaki dan harga yang tinggi..padahal harga dibawah 9k..setakat nie aku puas memakainya..sememangnya best beb....







Diantara spesifikasi yang diberikan ialah:

Overall length x width x height : 2,000 x 705 x 1,035 mm
Seat Height: 770 mm
Wheel base: 1,282 mm
Minimum Ground Clearance167 mm
Dry weight/ Curb weight:114 kg
Fuel oil capacity:12.0 litres
Clutch typeWet, multiple-disc
Transmission constant mesh :5-speed
Cooling System :Liquid
Brake front / rearSingle disc brake / Drum Brake
Price Model FZ150i
Sum Insured :RM 7,800.00
Nett Selling Price :RM 6,545.60
Excise Duty :RM 1,252.40
Sales Tax : -
BASIC PRICE :RM7,798.00


Features
Brek CakeraCengkaman kaliper 2 pot untuk meningkatkan keselamatan dan daya membrek yang lebih mantap.
Roda Tuang Roda tuang sporty untuk tunggangan yang mantap dan selesa.

Lampu Depan Sporty Lampu depan sporty baru untuk mempertingkatkan daya penglihatan.

TakometerReka bentuk dan gaya sporty.
Delta Box Boleh didapati hanya pada model-model 'Super Sports' Yamaha, kerangka yang mempunyai imbangan optimum ini memberikan tunggangan yang selesa dan stabil.

Suspensi Monocross Mengurangkan ketidakselasaan gegaran di bahagian belakang untuk memberikan prestasi kawalan di jalan raya yang luar biasa di samping penunggangan yang lebih selesa.
Broucher yamaha Fz150i..

3 comments:

artfieda on April 21, 2009 at 10:16 AM said...

fuhh...zam, rempit timee ehh skang..hehehe :)

Shah on August 20, 2009 at 10:23 AM said...

bro.. bape downpayment? ke beli cash?

Anonymous said...

masih hantu moto lg rupenye...ingat zaman sekolah jer mcmtu...