Thursday, May 19, 2011

Pekerja berjawatan awam sekarang..


Kadang2 aku terfikir mengapa masyarakat berjawatan kerajaan sekarang suka membuat pinjaman..Ia bukan khusus untuk semua,tetapi segelintir pekerja.Pinjaman yang berbentuk wang memang mudah diperolehi tetapi memakan diri suatu hari nanti..Mengapa tidaknya,pinjaman yang telah diluluskan sepatutnya digunakan sebaik2nya untuk kebaikan.ini tidak,wang yang diluluskan digunakan untuk MLM,skim cepat kaya dan untuk pelaburan kekayaan sekelip mata.
Sememangnya indah mendapat wang yang beribu dengan sekelip mata.Tetapi ingat,keindahan ringgit bukan selama2nya..ia akan habis dengan sekelip mata..
Saya tidak menyalahkan sesetengah peminjam yang menggunakan wang untuk perkahwinan,menyelesaikan hutang yang terdesak dan membina rumah untuk kehidupan yang lebih bermakna.
Golongan ini akan merasa keperitannya,apabila kadar bayaran bulanan tidak mampu lagi menampung kos sara hidup yang semakin meningkat.Pernah saya terjumpa pekerja kerajaan bergaji lumayan,tetapi nett payment ialah rm200 .bagaimana nak survive.Nanti berbunyilah gaji tidak cukup,gaji kecil,salahkan kerajaan, kerja banyak gaji sedikit.Bila sudah hutang meninggi,kerja malas nak buat,menuding jari kepada orang atasan.so fikir2kanlah..
Perlu dingat,sebagai contoh.anda meminjam rm20k,bukannya anda membayar balik 2ok,tetapi anda perlu membayar hampir 30K..Tidak perlulah bergaya,berkereta besar tetapi menyusahkan diri dan keluarga kelak.
Kesimpulannya ,gunalah wang sebaiknya.jika perlu,analisa kembali kewangan anda.Betulkah anda mampu membayarnya..dan perlukah meminjam..wassalam.
.

0 comments: